מאצ’ה מלכת התה הירוק היפני – המדריך המלא

Share Button

הרבה אנשים שואלים אותי לאחרונה מהי מאצ’ה, למה כדאי לצרוך אותה ולמה לעזאזל היא כל כך יקרה?
אז מאמר זה בא לשים סדר בכל הבלגאן, להסביר מהי מאצ’ה והיכן משתמשים בה, מה התועלות הבריאותיות שלה, ולמה היא עולה כל כך הרבה.

מהי מאצ’ה?
מאצ’ה היא אבקת תה ירוק אשר נטחנה מעלי תה צעירים ומובחרים אשר הוצלו מספר שבועות לפני קצירתם.
היסטוריה של המאצ’ה:
את המאצ’ה יצרו לראשונה ביפן נזירי זן בודהיסטים לפני כ 800 שנה כאבקה מדיצינית לריפוי ומדיטציה, במאה ה 16 קבע סאן נו ריקיו, נזיר, משורר ואמן תה את כללי טקס התה היפני אשר חלים עד היום ושבו משתמשים במאצ’ה כתה לטקס, עובדה זו הפכה את המאצ’ה למלכת התה הירוק היפנית ללא עוררין.

תהליך יצור המאצ’ה:
שדות המאצ’ה אשר גדלים באופן אורגני (במאצ’ה מתוצרת aiya) מוצללים מספר שבועות לפני קטיף העלים על ידי פריסת יריעות יוטה שחורות מעליהן, הצללה זו גורמת לעלי התה לשחרר חומצת אמינו בשם L-Theanine, שחרור כלורופיל גורמת לצבע העלה להיות בהיר יותר ולטעם העלה להיות מריר פחות.
בתום תהליך ההצללה, נקטפים רק העלים הצעירים בקצה העליון של הגבעולים עבור יצור המאצ’ה, עלים אלו עוברים תהליך של אידוי כמו כל תה ירוק ביפן להפסקת תהליך הפרמנטציה (בלות הצמח), ובתום האידוי העלים מועברים לאחר מיון וניקוי לטחינה באבני רחיים מיוחדות אשר טוחנות את העלים באופן איטי לאבקת תה ירוק דקיקה, – היא המאצ’ה.

שימושים עיקריים של המאצ’ה:
עד לפני כ 20 שנה, עת שהאמריקאים חובבי הבריאות גילו את המאצ’ה היא שימשה אך ורק לשתיית תה, אם זה בטקס התה המסורתי וגם באירועים אחרים.
האמריקאים שהבינו את הפוטנציאל הגדול של אבקת התה הקסומה הזו החלו להמציא לה שימושים כיד הדמיון וכיום ניתן למצוא אותה כמעט בכל מקום, מספר דוגמאות לשימוש במאצ’ה:
במשקאות: תה, מאצ’ה לאטה, קוקטילים עם מאצ’ה, מאצ’ה סמודיס, שיקיים בריאותיים ועוד
בקינוחים: עוגות, עוגיות, שוקולדים, גלידות ועוד
במאכלים: במאכלי בריאות, סלטים ועוד

אחרי שהבנו מהי המאצ’ה בואו נבין מה התועלות הבריאותיות בשתיית/אכילת מאצ’ה:
1. עמוסה באנטי אוקסידנטים:
המאצ’ה היא המלכה ללא עוררין של התה הירוק וככזו היא עמוסה בנוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים), לשם הבנה, במאצ’ה יש פי 137 נוגדי חמצון יותר מאשר בתה ירוק רגיל!! שגם בו יש לא מעט נוגדי חמצון כידוע, אנשים שחיים בריא מחפשים מזונות עם הרבה נוגדי חמצון בשל הערך הבריאותי שלהם ובמאצ’ה ניתן למצוא כמות אדירה מהם.
לאנטי אוקסידנטים יש מספר רב של תועלות לבריאותנו שהוכחו מחקרית:
א. נוגדי חמצון הם חומרים מזינים האחראים למלחמה נגד ההשפעות השליליות של קרני ה UV , נותן לנו מראה צעיר וחלק יותר לעור.
ב. נוגדי החמצון נמצאו במחקרים רבים כבוני תאים ונלחמים במחלות קשות אשר מסכנות חיים על ידי הריסת תאי אדם (כגון סרטן ועוד).
2. המאצ’ה טעונה ב :EGCG
ייתכן שכבר שמעתם שלא כל נוגדי החמצון נבראו שווים, תה ירוק מכיל קבוצה מסוימת של תרכובות המכונות catechins, בין נוגדי החמצון קבוצה זו היא החזקה והמועילה ביותר לאדם. נוגד חמצון זה קיבל הכרה הרחבה ביותר במחקרים כלוחם במחלת הסרטן, ונמצא כי במאצ’ה יש יותר מפי 100 EGCG catechins מאשר בכל תה אחר.
3. תורמת לרגיעה:
למעלה מ 800 שנים המאצ’ה משמשת כתה העוזר למדיטציה עבור נזירי הזן וכדי לשמור על שלווה וערנות, כיום לאחר מחקרים רבים ניתן לתמוך עובדתית במה שהמאצ’ה תורמת, לשלווה ולערנות, בשל הצללת עלי התה לפני הקטיף שלהם משתחרר בעלה חומר, חומצת אמינו בשם L-Theanine חומצה זו אשר מצויה בכמות גדולה מאוד במאצ’ה תורמת ליצור של גלי אלפא במוח אשר גורמים להרפיה ולרגיעה תוך שמירה על ערנות וללא נמנום.
4. משפרת ריכוז וזיכרון:
עוד תופעת לוואי של הימצאות הגדולה במאצ’ה של חומצת האמינו L-Theanine היא יצור של דופמין וסרוטנין בגוף, שני כימיקלים אלו משמשים כדי לשפר את מצב הרוח, לשפר את הזיכרון ולגרום לאדם להיות יותר בפוקוס/ריכוז.
5. מעלה את רמות האנרגיה והסיבולת:
עוד בימי הביניים ובתחילת העידן המודרני הבינו הסמוראים, הלוחמים האציליים של יפן, את יתרונות שתיית המאצ’ה לפני יציאה לקרב כמשקה מעורר וממריץ. במאצ’ה יש כמות גדולה מאוד של קפאין, פי שניים לערך מאשר בתה ירוק רגיל ובקפה, בניגוד לקפאין אשר בקפה, הקפאין בתה משתחרר לאט בגוף בתהליך שאורך עד 6 שעות ולכן קפאין התה מעורר למשך זמן ארוך יותר בלי תופעות הלוואי של בוסט מיידי כמו בקפאין של הקפה או יתר לחץ דם ועצבנות. בשילוב עם חומצת האמינו ה L-Theanine הופך את שתיית המאצ’ה לזריקת אנרגיה ועוררות המתפרשת למשך שעות רבות, עובדה זו הופכת את המאצ’ה למשקה האנרגיה הטבעי האולטימטיבי.
6. שורפת קלוריות:
יתכן שהיינו צריכים לשים את הנקודה הזו בפתיח היתרונות אשר בשתיית מאצ’ה, בכל אופן הוכח מחקרית ששתיית מאצ’ה תורמת לחילוף החומרים הטבעי של הגוף ועוזרת לגוף לשרוף שומנים פי 4 מהר יותר מן הממוצע, בניגוד לכל דיאטה ידועה כיום בשוק, שתיית המאצ’ה אינה גורמת לשום תופעות לוואי שליליות כגון עלייה בקצב הלב או לחץ דם גבוה ומכאן היתרון העצום בשתייתה.
7. תורמת לניקוי רעלים בגוף:
כידוע עלי התה מוצללים מספר שבועות לפני הקציר, עובדה זו גורמת לעלייה עצומה ביצור כלורופיל הצמיחה החדשה בעלי התה, הרמות הגבוהות של הכלורופיל בתה המאצ’ה לא רק שנותנים למאצ’ה את הצבע הירוק הבהיר הזוהר היפהפה אלא ובכך התרומה הבריאותית, עוזרים לגוף לנקות רעלים כגון מתכות כבדות ורעלים כימיים מן הגוף, עובדה זו הופכת את שתיית המאצ’ה לחשובה מאין כמוה.
8. מחזקת את המערכת החיסונית:
על העובדה שבמאצ’ה יש כמויות גדולות מאוד של catechins כבר דיברנו, הוכח מחקרית שלcatechins במאצ’ה יש תכונות אנטיביוטיות אשר תורמות באופן כללי לבריאות, בנוסף, שתיית קערה אחת של מאצ’ה מספקת כמויות משמעותיות של אשלגן, ויטמינים C&A, ברזל, חלבון וסידן. מחקרים נוספים אף הראו כי למאצ’ה יכולת לעכב אף את התקפת ה HIV על התאים בזכות מרכיביה הבריאותיים הרבים והתכונות האנטיביוטיות שלה.
9. תורמת לכולסטרול הטוב:
החוקרים אינם בטוחים איך או ממה יש למאצ’ה השפעה חיובית על רמות הכולסטרול, אולם מחקרים רבים של אוכלוסיות שונות הראו כי לאנשים השותים מאצ’ה על בסיס קבוע יש רמות נמוכות של LDL (כולסטרול רע) בעוד שבאותו הזמן מוצגות להם רמות גבוהות של HDL (כולסטרול טוב). מחקרים נוספים הראו שלגברים ששותים מאצ’ה באופן קבוע יש סיכוי נמוך יותר ב 11% לפתח מחלות לב מאשר אלה שאינם שותים מאצ’ה.
לבסוף, היתרון העשירי והאחרון של שתיית מאצ’ה תה ירוק …
10. טעם מדהים:
לשתות משהו רק בגלל שהוא בריא מזכיר במשהו בליעת תרופה, משהו לא נעים וקצת מפחיד, אבל אנחנו מרגישים מחויבים לעשות זאת, אין ברירה, כדי להיות בריא יותר צריך לסבול ולכן נעשה זאת.
למזלנו שתיית מאצ’ה שונה לחלוטין, שלא כמו בסוגי תה אחרים הדורשים ממתיק, חלב או לימון כדי שטעמם ינעם לנו, מאצ’ה בזכות כמויות הכלורופיל הרבות בה וה L-Theanine טעימה במיוחד בפני עצמה, טעמה הוא רענן ביותר, מרירות מתקתקה אשר מותירה טעמים עזים בפה גם לאחר שסיימנו לשתות, טעמה הוא נרכש ונאהב אותו יותר ויותר בכל שתיית כוס מאצ’ה נוספת, היפנים קוראים לטעם המאצ’ה – אומאמי והם מבינים משהו בטעמים ובבריאות, לכן שתיית מאצ’ה היא לא רק משהו בריא אלא גם משהו מאוד טעים.

עם כל כך הרבה יתרונות אנחנו צריכים לשאול את עצמנו למה אנחנו לא שותים רק מאצ’ה?

אז למה המאצ’ה כל כך יקרה והיכן ניתן להשיג מאצ’ה יפנית איכותית?
הידע ביצור מאצ’ה שמור במשך דורות למספר מצומצם מאוד של חוואים ביפן, עובדה זו גורמת לכך שבכל שנה מיוצרים רק 1600 טונות מאצ’ה, שמהווים רק כ 0.0003 אחוז מסך יצור התה בעולם.
נתונים אלו מדגישים עד כמה המאצ’ה נדירה ונחשקת, בכל שנה הביקוש למאצ’ה הולך וגובר בשל השימושים החדשים בה והעלייה ברמת המודעות לבריאות, בעולם המערבי בעיקר, ואילו רמת היצור אינה תואמת את הביקוש, עובדות אלו גורמות לעליה במחיר המאצ’ה, על כן למאצ’ה יש מחיר שוק וכשאנו נתקלים במוצר שרוצה לכנות את עצמו מאצ’ה אך עולה מעט מאוד הדבר צריך להדליק לנו נורות אדומות רבות לאיכות והאוטנטיות של מוצר זה. אם רוצים ליהנות ממאצ’ה יפנית, איכותית, בריאה וטעימה כנראה שנאלץ להיפרד מלא מעט כסף.
.
הנה הקישור לחנות לחיים בריאים שלנו שם אנו מציעים את המאצ’ה הכי אייכותית שקיימת בשוק

  • הכותב הוא דודי כהן מומחה לתה מ’אצה
Share Button